slideshow slideshow slideshow

Rosarium: wikken, wegen, wokken

  • Posthoorn
  • donderdag 24 april 2003
News

Den Haag - Een restaurant waar de keuze letterlijk onbeperkt is en waar iedereen elke keer weer anders eet. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar wie Wokrestaurant Rosarium in het prachtige Westbroekpark betreedt kan er maar beter op voorbereid zijn. Geen menukaart, geen obers die borden vol lekkers uit de keuken aandragen, maar een rondgang langs een enorm buffet vol rauwe ingrediënten staan de argeloze bezoeker te wachten. Een luttele minuut later glijdt een sissende creatie uit de wok op het bord.

door Willem van Altena: 'Geweld onder de wok, tederheid in de wok', zo luidt een oud Chinees gezegde. En inderdaad, wie nieuwsgierig over de granieten balie de keuken inkijkt bij Wokrestaurant Rosarium kan maar beter niet te ver voorover leunen. Er is niet veel voor nodig om wenkbrauwen te verliezen en brilmonturen permanent te vervormen. Terwijl brullende vlammen de onderkant van de gloeiende bolronde pannen likken, wordt in de woks met vaardige hand een heerlijke creatie bereid. Een vlam in de pan meer of minder, daar schikken woktovenaars niet van.

Het is een leuke formule, maar een beetje verstand van de Chinese keuken kan geen kwaad. Het is namelijk nogal overdonderend, het ingrediëntenbuffet waaruit men kan kiezen. Sommige bakjes bevatten een bekende inhoud: kipfilet, grote garnalen, ossenhaas, komkommer, ui...... daar zal niemand vreemd van opkijken. Maar hoe eet je in vredesnaam leliebloemen of strochampignons?

Voor je het weet heb je dus zeventien verschillende dingen op je bordje geschept, en dan wordt het, ook in de wok, al snel een ratjetoe. Wikken, wegen en wokken, dat is het devies. Verstandig is het om de keuze te beperken tot hooguit zes of zeven soorten vlees en groenten, en om kleine porties te maken. Je kunt immers net zo vaak teruggaan en een nieuwe wokschotel samenstellen als je wilt! En met tien sauzen om uit te kiezen (van zoet tot heet) is wel duidelijk dat de mogelijkheden letterlijk onbeperkt zijn.

Wie geheel overdonderd wordt door het aanbod kan altijd een behulpzaam personeelslid aanschieten voor menu tips. Daarnaast biedt de menukaart uitkomst voor beginners, want achterop staat een reeks beproefde suggesties voor wie het avontuur schuwt. Wij besloten die suggesties links te laten liggen en stelden dapper onze eigen combi´s samen. Ossenhaas, ui, paprika, waterkastanje -een heerlijk knappig knolletje- in zwarte pepersaus. Heerlijk. Gevolgd door inktvis met Chinese groenten en paddestoelen in pikante notensaus.

Verrukt van onze eigen kookkunsten -of toch van de Chinesekok die het voor ons gewokt heeft- verlaten wij het Westbroekpark. En we bedenken in gedachten alvast een nieuwe combinatie voor de volgende keer. Toch eens proberen hoe die leliebloemen smaken... Echt een leuk adres om met een groepje vrienden te gaan eten. Immers: "you'll never wok alone..."